KUCHYNSKÉ RECEPTY

Jan Neruda

KUCHYNSKÉ RECEPTY
Skopové s marjánkou
1-1Vezmi maso skopcem dané, 1-2„vysoký ocásek“ zvané 1-3čili „šrůtka“; je to zkrátka 1-4od žebírek vzatá částka. 1-5Vem též brambory ze sklípku, 1-6česneku vem stroužky dvoje, 1-7jíšku z hovězího loje, 1-8vonné marjánky též ždibku. 1-9A teď kuchařka nechť hledí, 1-10ať se masu v teple daří, 1-11pak ať polívku z něj scedí, 1-12brambory v ní poovaří, 1-13a pak – ale nepospíchej! – 1-14zapraž, znovu vše to smíchej 1-15s masem – v krásné snaze tejné, 1-16by vše vřelo v chuti stejné. 2-1Pochutnáš si: v mísy lůně 2-2rozloží se oblak vůně.
Husí krev
3-1Jsem Čech, můj znak je lev! 3-2Jsem Čech, chci krev, jen krev! 3-3Však moderní Čech jinak na to musí: 3-4Čech moderní když krev chce, chce – krev husí. 3-5Ta lahoda, ta chuť – 3-6ach srdce, klidné buď! 3-7ať mluví jen, kdo zkusí! 236 3-8Vem po 3 krejcařích krev ze 2 husí 3-9a měj se k činu! 3-10Na kastrol másla čerstvého 3 loty dej, 3-11pár k tomu kmínů, 3-12a cibulinku pěkně nakrájej, 3-13ať jemná je, droboulinkatá. 3-14Když pak je cibulka už „zlatá“ 3-15(jaký libý zjev!), 3-16dej tam tu hezky rozmačkanou krev. 3-17A když se to už, jak se říká, „dělá“, 3-18by nezůstala krev snad přec zas celá 3-19a nevypadala jak hlíny kousky, 3-20dej ještě trochu nastrouhané housky. 3-21A má-li to pak příliš suchou líci, 3-22dej dobré polívčičky k tomu lžíci. 237