KUCHYNSKÉ RECEPTY
Skopové s marjánkou
1-1Vezmi maso skopcem dané,
1-2„vysoký ocásek“ zvané
1-3čili „šrůtka“; je to zkrátka
1-4od žebírek vzatá částka.
1-5Vem též brambory ze sklípku,
1-6česneku vem stroužky dvoje,
1-7jíšku z hovězího loje,
1-8vonné marjánky též ždibku.
1-9A teď kuchařka nechť hledí,
1-10ať se masu v teple daří,
1-11pak ať polívku z něj scedí,
1-12brambory v ní poovaří,
1-13a pak – ale nepospíchej! –
1-14zapraž, znovu vše to smíchej
1-15s masem – v krásné snaze tejné,
1-16by vše vřelo v chuti stejné.
2-1Pochutnáš si: v mísy lůně
2-2rozloží se oblak vůně.
Husí krev
3-1Jsem Čech, můj znak je lev!
3-2Jsem Čech, chci krev, jen krev!
3-3Však moderní Čech jinak na to musí:
3-4Čech moderní když krev chce, chce – krev husí.
3-5Ta lahoda, ta chuť –
3-6ach srdce, klidné buď!
3-7ať mluví jen, kdo zkusí!
236
3-8Vem po 3 krejcařích krev ze 2 husí
3-9a měj se k činu!
3-10Na kastrol másla čerstvého 3 loty dej,
3-11pár k tomu kmínů,
3-12a cibulinku pěkně nakrájej,
3-13ať jemná je, droboulinkatá.
3-14Když pak je cibulka už „zlatá“
3-15(jaký libý zjev!),
3-16dej tam tu hezky rozmačkanou krev.
3-17A když se to už, jak se říká, „dělá“,
3-18by nezůstala krev snad přec zas celá
3-19a nevypadala jak hlíny kousky,
3-20dej ještě trochu nastrouhané housky.
3-21A má-li to pak příliš suchou líci,
3-22dej dobré polívčičky k tomu lžíci.
237